13 Ağustos 2012 Pazartesi

Evlilik- Aile Danışmanlığı ne zaman gerekir ?

EVLİLİK DANIŞMANLIĞI NE İÇİN NE ZAMAN ?
Evlilik danışmanlığı, evlilik sürecinde yaşanılan ve tarafların çözüm yolları ile çözülemeyen sorunların çözümü için yol gösteren bir hizmettir.sorunun niteliği ve niceliğine bakılmaksızın bu hizmet alınabilir. Çünkü dışarıdaki birine basit görünen bir sorun ,sorunu yaşayan için içinden çıkılmaz ve dayanılmaz bir hal alabilir.

Çiftler, sorunlara çözüm bulamadıklarında,doğru insanla evlenmediğini,evliliğin yürümeyeceğini düşünmeye başlayabilir. Sonrasında ise “boşanma” kelimesi zihinlere tartışmaların içine sızabilir. Oysa tüm çözümleri denemeden bu aşamalara gelmek,hem hayatınızı zorlaştırır hem de zamanında destek almadığınız için suçluluk/pişmanlık duygularına maruz kalırsınız.

Evlilik danışmanlığına herkes başvurabilir. Bu hizmeti her sağlıklı insan, her kültürel-sosyal-ekonomik vs. düzeydeki çiftler alabilir. Evlik danışmanlığı bir tedavi değil,sorun çözme ve rehberlik etme sürecidir.

Evlilik danışmanlığında size paket çözümler veya reçeteler sunulmaz. Her evliliğin sorunu kendisine özgü olduğu gibi çözümü de kendine özgüdür. Çözümler evliliğin yapısı dikkate alınarak ve ortaklaşa sağlanır. Çözümlerde, kültürel değerler, dini,sosyal ekonomik vs. etmenler tümüyle dikkate alınır. Aksi takdirde kabul edişi kolay,uygulanışı zor olur.

Evlilik danışmanlığı almak, bir zayıflık veya çözümsüzlük değildir. Bazen taraflardan biri “biz çözemiyorsak başkası hiç çözemez” diyebilir.Ama unutmayın evlilikte duygular ağır basar. Objektif çözümler gözden kaçar. Hem sorunun çözümü hem de daha kaliteli bir evlilik için yol haritası almak bir zayıflık değil bir farkındalıktır.,evliliğe yatırımdır.

Evlilik danışmanlığı almak için sorunların kökleşmesine ve kemikleşmesine gerek yoktur. Sorunun devam etmesi zamanla tüm alanlara yayılmasına neden olur. İletişim sorunu zamanla cinselliğe, ortak zaman geçirememeye vs. gibi diğer alanlara da kayabilir.
Evlilik danışmanlığında sorunların sadece görünen kısmı değil, altında yatan nedenlerin de bulunması, fark ettirilmesi ve ortak çözümler geliştirilmesi sağlanır.

Evlilik danışmanlığında suçlu aranmaz. Kimin haklı/haksız, suçlu/suçsuz olduğuna değil sorunun nasıl çözüleceğine odaklanır. Bir tarafı suçlu çıkarmak, evliliğin riskini arttırır.

Evlilik danışmanlığında, arkadaşlarınızın akrabalarınızın gösterdiği gibi bir yöntem yerine, daha gerçekçi, uygulanabilir, çözüm odaklı ve bilimsel yöntemler çalışılır.

Evlilik danışmanlığında patinaja girmiş sorunların kaynakları ve iki tarafın bu patinajdaki rolü ortaya çıkartılıp neden-sonuç çözümleri çalışılır.

Evlilik danışmanlığında, tarafların beklentileri,kişilik özellikleri, evlilikten beklentileri ele alınır. Ortak ve iki tarafında kabul edebileceği şekilde çözümler ile yöntem edilir.

İletişim sorunları,güç savaşı, konuşamamak,aldatılma,aldatma,kıskançlık,iş bölümü,kök aileler,karşılıklı kabul edilmeme, tatminsizlikler,cinsel sorunlar,kaliteli zaman geçirememe, bütçeleme,ilgisizlik, sorumsuzluk v.b gibi tüm sorunlar evlilik danışmanlığında çalışılır.

Evlilik danışmanlığına yalnız da gelebilirsiniz. Ama ilişkide sorunlar ikili olduğu için çift olarak gelmek daha sağlıklıdır. Sonuçta bir sorunu incelediğimizde bir başlatan olduğu kadar bir de sürdürücünün olduğu görülür. O halde sadece bir taraf ile çalışmak yerine birlikte çalışmak daha faydalıdır.

Evlilik danışmanlığında, evliliğe bakış açısınız, beklentileriniz,ideal evlilik formatınız gibi bilişsel süreçleriz de ele alınır. Olan ile olması gerekenlerin bütünleştirilmesi ve yaklaştırılması amaçlanır.

Evlilikte temel sorunlardan biri de konuşmak yerine eşinin zihnini okumaya çalışmaktır. Evlilik danışmanlığında amaç, iletişimde yöntemleri oturtmaktır. İletişimde, açık, net olmak, doğru üslup ile doğru yer ve zamanda iletişim yöntemleri iki tarafında yapabileceği şekilde çözümler ele alınır.
Sorununuzun büyümesini beklemeden ve yeni sorunlara dönüşmeden evliliğinizin daha mutlu hale gelmesi için evlilik danışmanlığı hizmeti almalısınız.

Serhat YABANCI
Evlilik-İlişki Danışmanı
505 540 09 77 0216 371 33 83

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

yorumunuz için teşekkür ederiz.